Ewa / Przepisy / Tortille z mieloną wołowiną

Opis przygotowania

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść (do przyprawienia można użyć gotowej mieszanki). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą.

Z mięsa mielonego uformować płaskie kotleciki i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso upiec na ruszcie.

Tortille posmarować wodą i p odgrzać (z obu stron) na suchej patelni. Na każdej tortilli, u samej góry, rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pokrojone w cienkie plasterki mięso. Skropić sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli owinąć folią aluminiową. Podawać od razu.

Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 700 g - mielonej wołowiny
  • 3 łyżeczki - musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ew. gotowa mieszanka przypraw do mięs z grilla
  • Do podania
  • tortille
  • sałata rzymska
  • Salsa
  • 1 - papryka czerwona
  • 1 - papryka zielona
  • 1 - papryka żółta
  • 1 - zielony ogórek
  • 2 - cebule dymki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • Sos
  • 250 g - jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki - majonezu
  • 2 ząbki - czosnku
  • sól
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 305

Choć nasz kraj leży daleko od Argentyny, to z jej mieszkańcami mamy wiele...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów