Ewa / Przepisy / Tarta czekoladowa z gruszkami

Opis przygotowania

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, następnie dołeczek, wybić żółtko, wlać zimną wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie podsypać mąką i rozwałkować. Ciastem wyłożyć dno i boki formy na tartę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut (temp. 180 st. C).

Żółtka wybić do garnka, wsypać cukier i utrzeć na kogel-mogel. Wsypać mąkę i zmiksować tak, by nie było grudek. Małym strumyczkiem wlać gorące mleko, cały czas miksując. Postawić na kuchence i mieszając gotować na małym ogniu. Gdy krem zgęstnieje, wlać rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.

Gorący krem przelać na upieczone, wystudzone ciasto. Wyrównać i odstawić do wystudzenia.

Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Połówki owoców przekroić jeszcze na pół. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię z syropem. Poddusić, lecz nie rozgotować. Ułożyć na kremie. Udekorować listkami mięty.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 180 g - mąki
  • łyżki - kakao
  • szklanki - cukru
  • 100 g - masła
  • 1 - żółtko
  • łyżki - wody
  • Krem
  • 6 - żółtek
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 łyżka - mąki
  • ½ l - mleka
  • 2 tabliczki - czekolady gorzkiej 50% kakao
  • Na wierzch
  • 3 - gruszki
  • ½ szklanki - cukru
  • ½ szklanki - wody
  • sok z cytryny
  • listki mięty
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 303

Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów