/ Przepisy / Krem z białych warzyw

Opis przygotowania

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki – wszystko pokrojone w średniej wielkości kostkę.

Po chwili dodać różyczki kalafiora i białą część pora – pokrojoną w plastry. Na samym końcu wrzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Następnie zalać mlekiem i rosołem. Przykryć i gotować przez 20-25 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie zrobić chrupiące chipsy. Boczek pokroić w paski, wrzucić na lekko rozgrzaną, suchą patelnię. Gdy cały tłuszcz się wytopi, podkręcić ogień i smażyć tak długo, aż boczek mocno się zrumieni. Chipsy przełożyć na ręcznik papierowy, by odciekły.

Zupę zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Zabielić śmietaną lub mascarpone. Ponieważ mascarpone jest serem dość gęstym, krem warto jeszcze raz zmiksować.

Zupę nałożyć na talerz. Dorzucić chrupiący boczek. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 253
Ewa gotuje - odc. nr 253

Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...

 

Podobne przepisy

Modra kapusta z żurawiną

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...

Warzywa z grilla na rukoli

Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...

Sałatka z papryki i ogórków

Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w paski...

Krem z zielonego groszku

Cebulę posiekać, przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle. Dodać groszek, zalać wyware ...

Wróć do listy przepisów