/ Przepisy / Gruszki w cieście czekoladowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.

Gruszki umyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w całości – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.

Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleźć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.

Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.

Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 287
Ewa gotuje - odc. nr 287

Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Drożdżówka z konfiturą malinową

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Szneki z glancem

Wypiek z Poznania;-)

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Wróć do listy przepisów