/ Przepisy / Zupa cebulowa

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć tak długo, aż się skarmelizuje (powinna lekko zbrązowieć).

Wlać wino i brandy. Wymieszać i gotować przez chwilę, by alkohol zaczął parować.

Zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić listki tymianku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Podawać w miseczkach z grzanką (zapieczoną z serem żółtym, np. gruyère). Udekorować gałązkami tymianku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 278
Ewa gotuje - odc. nr 278

Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...

 

Podobne przepisy

Zupa z kaszą jaglaną

Na wywarze z indyka...

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Grochówka na żeberkach

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...

Grzybowa z zakwasem na żur

Dwa w jednym;-)

Wróć do listy przepisów