/ Przepisy / Ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.

Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 74
Ewa gotuje - odc. nr 74

Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...

 

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...

Tort czekoladowo-kokosowy

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...

Ananas w miodzie i winie

Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...

Placek cappuccino

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...

Wróć do listy przepisów