Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rosół na obierkach z ziemniaków

Opis przygotowania

Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 30 minut do pieca nagrzanego do 200 st. C.

Warzywa obrać i pokroić – cebulę na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1 ½ l). Dodać natkę pietruszki i ząbek czosnku. Przyprawić domową mieszanką przypraw (suszone zioła oraz warzywa) i gotować na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę (jarzyny powinny być bardzo miękkie).

Po ugotowaniu przecedzić i przyprawić do smaku. Można też przygotować wersję mięsną, np. na skrzydełkach z kurczaka. Do gotowego rosołu wrzucić upieczone obierki z ziemniaka, dodać świeżą gałązkę lubczyku i gotować przez ok. 20 minut. Przecedzić.

Taki rosół można podawać z ulubionymi kluseczkami. Można też przygotować knedelki wątrobiane. Wątrobę trzeba drobno posiekać (albo zmielić w maszynce). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładką masę. Na samym końcu porcjami dodać bułkę tartą – wsypywać do takiego momentu, aż masa będzie na tyle gęsta, by formować zgrabne kuleczki. Ręce trzeba zmoczyć w wodzie, następnie łyżką nabrać trochę masy i utoczyć kulkę wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonym wrzątku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 252
Ewa gotuje - odc. nr 252

Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...

 

Podobne przepisy

Pasta z bakłażana

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...

Solferino

Włoska wariacja na temat pomidorówki...

Syrop na ból gardła

Robiony na miodzie!

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Wróć do listy przepisów