Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu.
Gotowe ciasto francuskie przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Posmarować sosem. Ułożyć dodatki – najpierw wędlinę, później warzywa. Posypać startym serem żółtym.
Upiec na złoty kolor w temp. 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po świętach wszystkim należy się chwila kulinarnego oddechu, przydadzą...
Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...