
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki (np. łyżeczką do melona; delikatnie, żeby nie przerwać skórki, zostawiając po około ½ cm ziemniaka w skórce).
Chłopski. Kapustę odcisnąć z wody i bardzo drobno pokroić. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę, dorzucić posiekaną cebulę, zezłocić. Dodać kapustę. Podlać odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i na niewielkim ogniu dusić przez ½ godziny.
Grzybowy. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Przesmażyć. Gdy się zezłoci, dodać posiekaną cebulę. Usmażyć na złoty kolor. Dodać kurki. Przesmażyć. Gdy woda z grzybów odparuje, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Śledziowy. Śledzie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać miąższ z ziemniaków (to, co zostało po wydrążeniu) i posiekaną cebulę. Dodać jajka, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Wydrążone połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej oliwą (za wyjątkiem kartofli z farszem śledziowym, które należy podlać śmietaną). Do każdej połówki nałożyć farsz, posypać obficie tartym parmezanem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Uwaga: każdy farsz wystarczy do nadziania 10 ziemniaków!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem program pod znakiem poczciwego kartofla. Wczesna jesień to bez...
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...
Niezwykle delikatny...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...