/ Przepisy / Zupa rybna halaszle

Opis przygotowania

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółtą (oczyszczone i pokrojone na kawałki). Przyprawić solą, dodać liście laurowe. Zalać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę. Następnie przecedzić przez sito. Filety rybne pokroić w dużą kostkę.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, skarmelizować, lecz nie przypalić! Dorzucić pomidory oraz papryki – wszystko pokrojone w drobną kostkę. Wymieszać i przełożyć do sklarowanego wywaru rybnego. Gotować przez 10-15 minut. Przetrzeć przez sitko.

Do zupy dodać pokrojone wcześniej kawałki suma, sandacza i karpia. Wszystko razem gotować, aż ryby zmiękną (około 10 minut). Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

Karp chrzanem nadziewany

Niezwykle delikatny...

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku...

Wróć do listy przepisów