Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto dokładnie zważone

Opis przygotowania

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, m±ki i cukru (np. 40 dag jajek, 40 dag masła, 40 dag m±ki i 40 dag cukru).

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, uperfumować skórk± otart± z cytryny. M±kę poł±czyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wybić jajko, dodać trochę przesianej m±ki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.

¦liwki przekroić na pół i wyj±ć pestki. Ciasto wyłożyć na blachę wy¶cielon± papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cie¶cie ułożyć ¶liwki – skór± do dołu. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C (po wbiciu patyczek powinien być suchy).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 196
Ewa gotuje - odc. nr 196

Powszechnie wiadomo, że większo¶ć mężczyzn nie jada kalafiora oraz ucieka...

 

Podobne przepisy

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...

Krem czekoladowy z musem malinowym

Udekorowany truskawkami!

Sernik makowy

Lub jak kto woli makowiec serowy...

Żabie oczka

M±kę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Wróć do listy przepisów