/ Przepisy / Zupa z leśnych grzybów

Opis przygotowania

Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.

Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru.

Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut).

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.

Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 29
Ewa gotuje - odc. nr 29

Czas grzybobrania! Ewa Wachowicz przygotuje zupę z leśnych grzybów, na...

 

Podobne przepisy

Rosół z grysikiem

Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...

Gazpacho

Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomid ...

Zupa z kaszą jaglaną

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać...

Zupa-krem z kukurydzy

Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...

Wróć do listy przepisów