/ Przepisy / Zupa z leśnych grzybów

Opis przygotowania

Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.

Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru.

Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut).

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.

Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 29
Ewa gotuje - odc. nr 29

Czas grzybobrania! Ewa Wachowicz przygotuje zupę z leśnych grzybów, na...

 

Podobne przepisy

Krem z porów

Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie um ...

Zupa ziemniaczana

Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki...

Krem z pieczonych buraków

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...

Solianka

Tradycyjna zupa z Ukrainy;-)

Wróć do listy przepisów