
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzdłuż kręgosłupa) i delikatnie odkroić filety. Usunąć resztę ości - przyda się duża pęseta. Odciąć skórę. Przyprawić solą z obu stron. Odstawić.
Przygotować szpinak. Na patelni roztopić masło. Czosnek pokroić w plastry, wrzucić na patelnię i przesmażyć (ale nie rumienić). Wkruszyć ser, rozpuścić. Dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Podgrzać. Zalać śmietanką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odparować. Przed podaniem dodać posiekane orzechy (wcześniej warto uprażyć je w piekarniku - 10 minut, 200 st. C).
Ziemniaka obrać, pokroić na cienkie plastry, następnie w julienne (czyli zapałkę - w tym wypadku bardzo cienką). Przełożyć do miski, wymieszać z odrobiną mąki kartoflanej.
Filety z pstrąga pokroić na 2-3 kawałki. Na każdy nałożyć julienne z mąką (tam, gdzie wcześniej znajdowała się skóra). Usmażyć na maśle z obu stron, zaczynając od strony z ziemniakiem.
Na płytki talerz nałożyć porcję szpinaku i kawałek ryby pod kartoflem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego Ewa Wachowicz już dziś proponuje...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...
Wspólny posiłek po szwajcarsku;-)