
Do rondla z wod± wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny). Wszystko gotować, aż się rozpu¶ci. Ostudzić. Dodać żółtka. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać m±kę pszenn± lub pół na pół). Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę, delikatnie poł±czyć z mas± - robotem, na najniższych obrotach.
Na samym końcu wrzucić orzechy - mog± być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w cało¶ci. Wcze¶niej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ¶ciereczce, przykryć i energicznie pocierać.
Masę przelać do foremek (składniki podane w przepisie pozwol± na napełnienie 2 keksówek - uwaga: foremki trzeba wysmarować masłem i wysypać m±k±) i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu dekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopion± czekolad±, ozdobami do ciast).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z okazji ¶wi±t Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje innowacyjn± wersję karpia...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...
M±kę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Na ¶niadanie lub podwieczorek;-)
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. M±kę ostrożnie p ...