/ Przepisy / Chałka trójkolorowa

Opis przygotowania

Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3-4 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej herbatę matcha (do trzeciej nic nie dodawać). Wyrobić, aby ciasta zmieniły kolor. Stolnicę podsypać mąką. Z ciast uformować 3 wałki, następnie skleić je na początku i zapleść warkocz. Na końcu również skleić, po czym zawinąć sklejeniem pod spód. Przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrobić. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce.

Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką (pokruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez około 25 minut w temp. 180 st. C.

Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 246
Ewa gotuje - odc. nr 246

Im cieplej, tym chętniej sięgamy po dania lekkie i szybkie w przygotowaniu....

 

Podobne przepisy

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Tort jubileuszowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...

Ciasto Maryla

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Wróć do listy przepisów