/ Przepisy / Makaron z sosem z cukinii

Opis przygotowania

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor.

Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.

Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać winem. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.

Wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami). Trzymać jeszcze minutę na ogniu.

Makaron ugotować al dente. Dodać sos, lekko wymieszać, wyłożyć na talerze. Udekorować świeżym oregano. Oprószyć tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 73
Ewa gotuje - odc. nr 73

Tym razem kuchnia włoska. A jeśli tak, to w programie nie może zabraknąć...

 

Podobne przepisy

Pieczony filet z pstrąga

Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)

Roladki z karczku

Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...

Kogut w śmietanie duszony

Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...

Pstrąg na parze

Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...

Wróć do listy przepisów