
Dzwonka karpia posolić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Cebulę pokroić w talarki, przełożyć do szerokiego garnka, dodać domową mieszankę przypraw i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
Na gotującą się cebulę kłaść zamarynowane w soli dzwonka karpia i gotować z obu stron na słabym ogniu (łącznie przez około 20 minut).
Ugotowaną rybę delikatnie przełożyć na półmisek. Cebulę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować, zalać dzwonka. Wystudzić, schować do lodówki. Wyjąć mniej więcej godzinę przed podaniem. Można udekorować świeżym tymiankiem.
Karp w cebulowym sosie wyśmienicie smakuje z pieczywem pszennym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z okazji świąt Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje innowacyjną wersję karpia...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Kwasy omega-3 i witaminy...
W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...