
Wodę zagotować z masłem, cukrem i sol±. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać m±kę i energicznie mieszać łyżk±, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksuj±c wbijać po 1 jajku.
Ciasto podzielić na 2 czę¶ci. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane m±k±). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.
1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrz±tku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus.
Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniow±, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
"W kuchniach Dalekiego Wschodu mleczko kokosowe używane jest do wielu potraw...
¦liwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
M±kę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawin±ć w folię ...
Wypiek z Poznania;-)
Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać m±kę przesian± z proszkiem d ...