
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułk± tart±).
Z cytryn otrzeć skórkę, wycisn±ć sok. Wymieszać z żółtkami i m±k± ziemniaczan± - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilo¶ć dodawanej m±ki - jeżeli cytryny s± większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, je¶li mniejsze, mniej.
Z wody i cukru ugotować syrop. Do gor±cego syropu wlać masę cytrynow±, gotować cały czas mieszaj±c (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepł± mas± przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze). Udekorować zestami z cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa ponownie zaprasza do swoje kuchni! W tym odcinku...
Mleko, cukier, kakao i masło przełożyć do garnka. Zagotować. Wsypać kaszę mannę. Podg ...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, ¶rodek wyci±ć, mi±ższ po ...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać m±kę z pr ...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...