/ Przepisy / Ciasto migdałowe

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodawać porcjami), uperfumować cukrem waniliowym.

Dodać żółtka – stopniowo, po jednym, miksując na najniższych obrotach.

Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Mleko zagotować z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Migdały zmielić, wsypać do gorącego mleka i gotować przez 5 minut, aby masa zgęstniała. Odstawić do wystudzenia – najlepiej do wody z kostkami lodu.

Miękkie masło utrzeć. Zmiksować z chłodną masą (masę dodawać porcjami, po łyżce). Wlać spirytus. Wymieszać.

Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwie części. Nasączyć likierem migdałowym.

Na spód ciasta wyłożyć połowę masy migdałowej. Przykryć drugą połówką ciasta, docisnąć. Na wierzch oraz boki nałożyć resztę masy. Udekorować prażonymi 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 260
Ewa gotuje - odc. nr 260

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje pożywny krupnik na żołądkach drobiowych...

 

Podobne przepisy

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Płatki z owocami leśnymi

Na domowym mleku migdałowym!

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Wróć do listy przepisów