Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut. Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.
Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.
Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.
Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubią górskie wędrówki...
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem ...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...
Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuśc ...