Ewa / Przepisy / Krem z pieczonych buraków

Opis przygotowania

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić.

Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.

Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut.

Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).

Krem nalać na talerz. Udekorować pokruszoną bryndzą, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Zamiast bryndzy można użyć sera koziego – trzeba pokroić go na plastry oraz lekko przypalić palnikiem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 6 - średnich buraków (około 800 g)
  • 1 - cebula
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 - kwaśne jabłko
  • l - wywary jarzynowego
  • 1 łyżka - oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • bryndza lub ser kozi
  • prażone pestki dyni
  • natka pietruszki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów