Ewa / Przepisy / Węgierska gulaszowa

Opis przygotowania

Smalec roztopić w garnku o grubym dnie. Wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek. Wsypać i skarmelizować paprykę.

Wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Przesmażyć. Wlać wino. Odparować.

Zalać bulionem, przyprawić liściem laurowym i mielonym kminkiem. Dorzucić pomidory (pokrojone w kostkę, sam miąższ, bez wody i pestek). Przykryć i gotować przez ok. ½ godziny.

Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz ziemniaki. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem, ew. pikantną papryką.

Podawać w kociołku.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - wieprzowiny na gulasz
  • 2 - cebule
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka - papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka - kminku mielonego
  • 2 - liście laurowe
  • 1 kieliszek - czerwonego wina
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 2 - pomidory
  • 2 - ziemniaki
  • 1 - papryka czerwona
  • 1 - papryka żółta
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 294

Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów