/ Przepisy / Tajska zupa rybna

Opis przygotowania

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa - by wydobyć z niej cytrynowy aromat (nawet świeża, dostępna już w Polsce, jest lekko obeschnięta i wymaga tego zabiegu). Jak mleczko z wodą się zagotuje, zmniejszyć ogień, dodać trawę cytrynową i liście kaffiru.

Papryczki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka. Imbir obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do zupy. Groszek umyć i w całości włożyć do garnka. Filety pokroić w paseczki i delikatnie umieścić w gotującej się zupie. Gotować 3-5 minut.

Zdjąć z ognia, dodać sos rybny, sok z cytryny i cukier. Delikatnie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą (sos rybny jest dość słony).

Już na talerzu posypać posiekaną świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 36
Ewa gotuje - odc. nr 36

"W kuchniach Dalekiego Wschodu mleczko kokosowe używane jest do wielu potraw...

 

Podobne przepisy

Krem z kiszonych pomidorów

Zaskakująca pomidorówka w wersji wege!

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Orientalny krem z soczewicy

Z francuskimi paluszkami...

Wróć do listy przepisów