Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g m±ki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewaj±c 100 ml ciepłej wody i wsypuj±c ponownie 100 g m±ki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynno¶ci powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyj±ć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wod± i m±k±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Z kremem migdałowym;-)
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...
Z domowymi powidłami;-)
Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać ¶wieżo start± skórkę z cytryny, skarmelizowa ...