/ Przepisy / Kruszaniec Bożenki

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części – ⅓ i ⅔.

Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.

Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie – wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.

Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 348
Ewa gotuje - odc. nr 348

Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy...

 

Podobne przepisy

Mazurek serowy

Mąkę przesiać na stolnicę, dodając proszek do pieczenia i kakao...

Cordon bleu

Kotlet zwany "szwajcarem"...

Koktajl truskawkowy

Owoce przełożyć do miksera, dolać maślankę i jogurt...

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Wróć do listy przepisów