/ Przepisy / Gołąbki w liściach jarmużu

Opis przygotowania

Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem. Gdy zmiękną, przełożyć do wody z kostkami lodu. Odstawić na chwilę.

Soczewicę ugotować i odcedzić. Wymieszać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Dorzucić pokrojone w kostkę paprykę i pomidor (bez skórki). Na mocno rozgrzanym maśle zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić do farszu. Dodać posiekany czosnek niedźwiedzi (można zastąpić natką pietruszki i zwykłym czosnkiem). Przyprawić cząbrem, solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wymieszać.

Z każdego liścia jarmużu usunąć twardą część. Nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć plastrami boczku.

Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Przygotować sos tzatziki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Gdy puszczą wodę, odcisnąć z nadmiaru płynu. Przełożyć do jogurtu. Dodać przyprawę do sosu tzatziki. Wymieszać i odstawić. Można udekorować posiekanym koperkiem.

Gołąbki podawać z sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 274
Ewa gotuje - odc. nr 274

W kolejnym odcinku Ewa sięgnie po jarmuż – warzywo, które wróciło...

 

Podobne przepisy

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Ziemniaczki w karmelu

Możliwie jak najmniejsze ziemniaki ugotować w mundurkach...

Sałatka z papryki i ogórków

Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w paski...

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Wróć do listy przepisów