Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi razowe z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).

Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetzreć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.

Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 269
Ewa gotuje - odc. nr 269

Tuż po świętach warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?...

 

Podobne przepisy

Kotleciki wieprzowo-wołowe

Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Wróć do listy przepisów