/ Przepisy / Makaron z patelni

Opis przygotowania

Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem, wlać oliwę, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godz.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Przyprawić papryką oraz chili. Dodać makaron. Podsmażyć. Podlać winem. Odparować. Dodać pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

Na drugiej patelni przesmażyć kurczaka. Dodać do potrawy. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać. Podlać wywarem jarzynowym. Dusić 10-15 minut.

Orzechy laskowe uprażyć, przełożyć do miksera. Dodać czosnek i sól. Zmiksować. Dorzucić lekko przesiekaną natkę pietruszki, znowu zmiksować. Cały czas miksując wlać oliwę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Zalać oliwę (pesto nie będzie ciemnieć).

Na patelnię wrzucić oliwki. Delikatnie wymieszać. Udekorować pesto z pietruszki, cząstkami cytryny i natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 231
Ewa gotuje - odc. nr 231

Ewa zaprasza na szybkie potrawy. Gotowanie zacznie od dania jednogarnkowego...

 

Podobne przepisy

Wegański bigos na włoskiej

Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Kulki ziemniaczane

Sposób na kartofle...

Wróć do listy przepisów