Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać m±kę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej m±k±). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszk±.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać m±kę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnie¶ć z cukrem. Dodać ¶wież± miętę. Zala ...
¦liwki przełożyć na sito i przelać wod± (po to, by usun±ć nadmiar dymnego posmaku z w ...