Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać m±kę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej m±k±). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszk±.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...
Naszpikowany warzywami keks w wersji wytrawnej;-)
Cukier puder poł±czyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...
Siemię lniane wsypać do miksera...
Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszcz± sok, odcisn±ć z nad ...