Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chleb czosnkowy

Opis przygotowania

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.

Do miksera wsypać m±kę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.

Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.

Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej m±k±). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszk±.

Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 261
Ewa gotuje - odc. nr 261

Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...

 

Podobne przepisy

Chleb z czarnuszk± na zakwasie

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcze¶niej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

¦ledzie po grecku

¦ledzie wyj±ć z kubełka, przełożyć na sito. Je¶li s± bardzo słone, włożyć je do zimne ...

Papryka z rozmarynem

Doskonała na start!

Pesto z czosnku niedĽwiedziego

Czosnek niedĽwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wla ...

Wróć do listy przepisów