Schab pokroić na plastry i cienko rozbić. Następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Rukolę i jarmuż umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany czosnek i lekko przesmażyć. Dodać liście jarmużu, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Gdy jarmuż zmięknie, podlać winem i wszystko razem poddusić.
Tak przygotowane warzywo nałożyć na plastry schabu. Na jarmużu rozłożyć rukolę. Mięso z farszem zwinąć i spiąć wykałaczką. Podsmażyć z obu stron na patelni, na odrobinie smalcu. Podlać winem, przykryć i wstawić do piekarnika. Jeśli ktoś nie ma patelni nadającej się do zapiekania, to mięso musi przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Zrobić mus z rabarbaru. Łodygi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać winem, posłodzić, przykryć i poddusić. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy rabarbar całkiem się rozpadnie, zmiksować i odstawić do wystudzenia.
Roladki podawać z sałatką z pomidorów, cebuli, octu jabłkowego i oliwy oraz z musem z rabarbaru.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata niezmiennie kojarzy się nam z polskimi śliwkami. Natomiast...
Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić...
Sznycelki z kartofla;-)