/ Przepisy / Zupa śliwkowa

Opis przygotowania

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą – tak, by ledwie zakryła owoce. Dorzucić goździki oraz cynamon. Przykryć i gotować do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać.

Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować – ja zdecydowanie polecam przecieranie, bowiem tylko wtedy mamy pewność, że w potrawie nie zostanie żadna skórka.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Zahartować odrobiną gorących, przetartych śliwek, przelać do garnka z zupą i wymieszać. W razie potrzeby można dosłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny.

Podawać z piankami. Białka ubić z solą, utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista, „położyć” ją łyżką na gotującej się wodzie. Wielkość pianek zależy od naszych upodobań. Można zrobić kilka mniejszych lub jedną większą, która wypełni cały talerz. Dodatkowo, już na talerzu, piankę oprószyć cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...

 

Podobne przepisy

Krupnik na żeberkach

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...

Żurek na króliku

Ulubiona potrawa trenera Adama Nawałki.

Krem z pomidorów i pomarańczy

Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Wróć do listy przepisów