/ Przepisy / Zupa śliwkowa

Opis przygotowania

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą – tak, by ledwie zakryła owoce. Dorzucić goździki oraz cynamon. Przykryć i gotować do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać.

Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować – ja zdecydowanie polecam przecieranie, bowiem tylko wtedy mamy pewność, że w potrawie nie zostanie żadna skórka.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Zahartować odrobiną gorących, przetartych śliwek, przelać do garnka z zupą i wymieszać. W razie potrzeby można dosłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny.

Podawać z piankami. Białka ubić z solą, utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista, „położyć” ją łyżką na gotującej się wodzie. Wielkość pianek zależy od naszych upodobań. Można zrobić kilka mniejszych lub jedną większą, która wypełni cały talerz. Dodatkowo, już na talerzu, piankę oprószyć cynamonem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...

 

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku

Do zrobienia w kilkanaście minut!

Barszcz czerwony z pulpetami

Zupa po krakowsku;-)

Minestrone z grillowanych warzyw

Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...

Caldo verde

Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)

Wróć do listy przepisów