Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać. Wszystko razem przesmażyć na oleju (aż cały płyn odparuje).
Z mięsa odciąć końcówki, przepuścić przez maszynkę i połączyć z masą grzybową. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Polędwiczkę przyprawić solą. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.
Na dość dużym kawałku folii spożywczej ułożyć plastry boczku – tak, by zachodziły na siebie. Na boczek nałożyć farsz grzybowy, na grzyby dać obsmażoną polędwiczkę wieprzową i bardzo szczelnie zawinąć – za pomocą folii. Boki zakręcić, całość zrolować tak, by powstał duży „cukierek”. Wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
Schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii i przełożyć na ciasto francuskie. Zawinąć (złożenie powinno wypaść na spodzie). Końce skleić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić na 20-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku.
Wieprzowinę podawać z sałatą z sosem winegret.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....
Makaron po rzymsku!
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...
Cukinie umyć i pokroić w plasterki...
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w dość dużą kost ...