/ Przepisy / Chrupiące polędwiczki

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia, zalać maślanką, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć z maślanki, obtoczyć w drobno pokruszonych krakersach i upiec w piekarniku na złoty kolor (temp. 170-180 st. C, czas zależy od wielkości kawałków mięsa).

Podawać z ulubionymi sosami, dipami lub na sałacie z dressingiem musztardowym. Wymienione w przepisie składniki wystarczy wymieszać (chili najpierw drobno siekamy), przy czym robiąc dressing musztardowy warto zachować następującą kolejność – miód łączymy z musztardą, stopniowo wlewamy oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodajemy sok z cytryny i wszystko jeszce raz dokładnie mieszamy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 225
Ewa gotuje - odc. nr 225

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi błyskawiczną sałatkę z kuskusem. Następnie...

 

Podobne przepisy

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Kurczak w pomidorach z ananasem

Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...

Wróć do listy przepisów