/ Przepisy / Kruche ciasteczka

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić kopczyk, następnie dołeczek. Wybić żółtka. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 10-15 minut.

Po tym czasie rozwałkować, podsypując mąką. Foremką – w okresie przedświątecznym mogą to być gwiazdki, choinki, aniołki itp. – wykroić ciastka. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wystudzone ciastka można przełożyć powidłami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 205
Ewa gotuje - odc. nr 205

Po raz kolejny Ewa zaprasza na potrawy kuchni hiszpańskiej. Zrobi tapenadę...

 

Podobne przepisy

Tort ziemniaczany

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...

Karnawałowe rurki z kremem

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...

Dżem z cukinii

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...

Grysik z sokiem malinowym

W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę zagotować w rondelku. Do gorącego m ...

Wróć do listy przepisów