Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować. W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm). Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość.
Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ Ewa dostaje bardzo dużo maili z prośbą o przepisy bezglutenowe,...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...