Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 40 dag jajek, 40 dag masła, 40 dag mąki i 40 dag cukru).
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, uperfumować skórką otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wybić jajko, dodać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki – skórą do dołu. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C (po wbiciu patyczek powinien być suchy).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Powszechnie wiadomo, że większość mężczyzn nie jada kalafiora oraz ucieka...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...
Z budyniem śmietankowym...
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...