Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Dodać mąkę, przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Dolać likier czekoladowy i dorzucić drobno posiekane cukierki orzechowe (np. michałki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec w piekarniku, nagrzanym do 180 st. C, przez 20 minut. Wystudzić.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć do babeczek. Udekorować świeżymi owocami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem program pod znakiem poczciwego kartofla. Wczesna jesień to bez...
Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...