/ Przepisy / Zupa oliwkowa

Opis przygotowania

Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i gotować ok. 20 minut - do miękkości. Dodać serek mascarpone, dolać wodę (ok. 1 l) i zmiksować na gładki krem.

Płaty ciasta francuskiego rozmrozić. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować każdy kawałek ciasta. Posypać serem startym na drobnej tarce (zamiast sera można dać kminek lub gruboziarnistą sól). Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm i długości mniej więcej palca.

Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (10-15 minut).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 70
Ewa gotuje - odc. nr 70

W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Zaskakuje smakiem z powodu wody z... kiszonych ogórków.

Serowa z grzanką

Lubicie sery? Koniecznie spróbujcie tej zupy!

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Wróć do listy przepisów