/ Przepisy / Tort ziemniaczany

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, kakao i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, dodać bułkę tartą. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy. Nałożyć do formy o średnicy 26 cm (foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować z cukrem pudrem. Wsypać zmielone orzechy. Zagotować, wystudzić i połączyć z masłem. Dodać kieliszek rumu.

Zrobić masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem, zalać gorącym mlekiem. Ubijać na gazie, aż zgęstnieje. Wystudzić.

Połączyć z masłem, kakao i spirytusem.

Placki przełożyć masami. Bok posmarować masą czekoladową. Ozdobić cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 100
Ewa gotuje - odc. nr 100

W setnym, jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” wariacje nt. kartofli....

 

Podobne przepisy

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypa ...

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Wróć do listy przepisów