/ Przepisy / Sułkowicka "krzonówka"

Opis przygotowania

W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką. Zagotować i odstawić.

Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut. Dodać lubczyk

Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.
Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 127
Ewa gotuje - odc. nr 127

Ewa Wachowicz gotuje tradycyjną wielkanocną zupę chrzanówkę lub, jak mówią...

 

Podobne przepisy

Zupa misoshiru

Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...

Zupa kapuściana

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...

Krupnik na żeberkach

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...

Kiszok

Żur na... kaszance!

Wróć do listy przepisów