/ Przepisy / Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Opis przygotowania

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas sprawdzić na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć.

Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron.

Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 98
Ewa gotuje - odc. nr 98

Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...

 

Podobne przepisy

Prażonka

Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...

Risotto z prawdziwkami

Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i ...

Leniwe

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Wróć do listy przepisów