/ Przepisy / Sałatka z domowym winegretem

Opis przygotowania

Z sałaty usunąć głąb. Liście podrzeć, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać.

Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy). Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę.

Sos dodać do sałatki tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 3
Ewa gotuje - odc. nr 3

W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz zmierzy...

 

Podobne przepisy

Sałata lodowa z cukinią

Kabaczek w sałatce;-)

Orientalna surówka z marchewki

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany imbir też zetrzeć - ale ...

Talarki z buraczków

Buraczki obrać, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (minimum godzina). Wy ...

Sałatka ziemniaczana

Austriacki przysmak;-)

Wróć do listy przepisów