Ewa / Przepisy / Sałatka z cukinii i pomidorków koktajlowych

Opis przygotowania

Cukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubości ok. 1/2 cm, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć suszoną bazylią. Upiec na grillu lub patelni grillowej. Wymieszać z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni.

Przygotować sos winegret. Sok z cytryny połączyć z octem balsamicznym, dodać sól, wymieszać. Dodać łyżkę miodu, ponownie wymieszać. Cały czas mieszając dolać oliwę.

Sałatkę polać winegretem. Tuż przed podaniem przyprawić listkami świeżej bazylii.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 - cukina
  • 250 g - pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • 1 garść - prażonych pestek dyni
  • Sos winegret
  • 1 łyżka - soku z cytryny
  • 2 łyżki - octu balsamicznego
  • 3 łyżki - oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka - miodu
  • szczypta soli
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 19

Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii)...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów