
Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (4 szczypty). Wstawić na 1 ½ godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 45 minutach do formy wlać 250 ml cydru lub wina.
Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka z każdej strony. Przyprawić solą i cynamonem. Wyjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać pozostały cydr lub wino, dolać sos spod kurczaka, lekko odparować. Dolać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka poporcjować i obłożyć jabłkami. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...
Trochę jak krakowskie sznycle, trochę jak gołąbki bez zawijania...
Z kaszą i ćwikłą;-)
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...