Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (4 szczypty). Wstawić na 1 ½ godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 45 minutach do formy wlać 250 ml cydru lub wina.
Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka z każdej strony. Przyprawić solą i cynamonem. Wyjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać pozostały cydr lub wino, dolać sos spod kurczaka, lekko odparować. Dolać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka poporcjować i obłożyć jabłkami. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...
Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...
Pożywne śniadanie!