/ Przepisy / Kurze udka w glazurze

Opis przygotowania

Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyte i osuszone). Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości (co trwa ok. pół godziny). Ważne, by w trakcie duszenia często obracać mięso, aby z obu stron równomiernie pokryło się glazurą.

W tym czasie ugotować ryż na sypko. W garnku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szklankę ryżu. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać dwiema szklankami wody, posolić do smaku i gotować na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 101
Ewa gotuje - odc. nr 101

W tym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje kurze udka w glazurze z miodu i...

 

Podobne przepisy

Pikantny kurczak w jabłkach

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyp ...

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Gołąbki ziemniaczane

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...

Paella po zawojsku

Z kurczakiem i królikiem...

Wróć do listy przepisów