Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Krem cytrynowy

Opis przygotowania

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5-7 minut. Jak masa zgęstnieje do konsystencji kremu, zdjąć z ognia i przecedzić do miski przez gęste sitko. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką słodziku. Pod koniec ubijania połączyć z żelatyną (wlewać stopniowo).

Do schłodzonej masy cytrynowej małymi porcjami dodać bitą śmietanę. Wymieszać. Chłodzić w lodówce 3 godziny. Udekorować skórką otartą z limonki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 25
Ewa gotuje - odc. nr 25

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy zgodne z dietą amerykańskiego...

 

Podobne przepisy

Babka z czerwonym winem

Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Fale Dunaju

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...

Ciasto pełne śliwek

Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...

Wróć do listy przepisów