/ Przepisy / Knedle w sosie wiśniowym

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, odsączony z nadmiaru wody twaróg, skórkę i sok z cytryny. Utrzeć. Dodać mąkę i kaszę mannę, odstawić na 30 minut. Po tym czasie uformować z ciasta mniej więcej 12 kulek. Gotować na wolnym ogniu, aż knedle wypłyną.

Kompot zagotować, dodać cukier i rum. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozrobioną w odrobinie zimnego kompotu. Wrzucić wiśnie. Zagotować - uważając, by owoce się nie rozpadły.

Na maśle przesmażyć orzechy, cukier i cynamon. Na patelnię z omastą delikatnie przełożyć knedle, obtoczyć. Knedle wyłożyć na talerz. Sos przelać do osobnego naczynia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 153
Ewa gotuje - odc. nr 153

W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...

 

Podobne przepisy

Biała ryba pod chrzanem

Rybę skropić sokiem z cytryny, solidnie przyprawić solą i pieprzem. Posmarować roztop ...

Szaszłyki z ananasem

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Kieszonki schabowe

Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać ...

Ryż z jabłkami

Kto jadł w dzieciństwie? Ręka w górę!

Wróć do listy przepisów