Piersi natrzeć solą i tymiankiem, przyprawić pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Śliwki i morele opłukać. Boczek pokroić na plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę plasterków boczku, na nich filety. Przykryć pozostałym boczkiem i liśćmi laurowymi.
Winem wymyć smak z patelni i przelać do naczynia z mięsem. Przykryć. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dodać śliwki i morele. Piec w tej samej temperaturze przez ½ godziny.
Sos spod mięsa odparować, przelać do sosjerki. Indycze piersi pokroić na plastry i podawać z sosem, upieczonymi owocami oraz żurawiną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje coś specjalnie na rodzinne przyjęcie....
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...
Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...
Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...
Ragout z podrobów!